Γλυκοπατάτες σκορδάτες με μέλι και μουστάρδα
Ξεκινάς να ψήνεις τις γλυκοπατάτες και όλη η κουζίνα γεμίζει με ένα άρωμα που σε προετοιμάζει για κάτι ζεστό, γλυκό και παρηγορητικό. Δεν είναι τυχαίο: η καραμελωμένη γεύση τους έχει αυτή τη μαγική ικανότητα να παντρεύεται με τα μυρωδικά, το μέλι και τα αρωματικά, δημιουργώντας ένα πιάτο που θυμίζει σπιτική θαλπωρή αλλά και κάτι ξεχωριστό.
Αυτό το πιάτο μπορείς να το σερβίρεις με πολλούς τρόπους. Αν θες κάτι απλό και δροσερό, πρόσθεσε από πάνω μια κουταλιά γιαούρτι και λίγο φρέσκο κόλιανδρο ή δυόσμο. Αν πάλι το φαντάζεσαι πιο καλοκαιρινό, μια πράσινη σαλάτα ή μια ντοματοσαλάτα είναι το τέλειο ταίρι. Και φυσικά, γίνεται ιδανική γαρνιτούρα για ψητό κοτόπουλο ή ένα φιλέτο ψαριού, προσθέτοντας μια γλυκιά-αρωματική ισορροπία στο πιάτο σου.
Στη γεύση της θα βρεις όλη την αρμονία των αντιθέσεων: η φυσική γλύκα της γλυκοπατάτας και του μελιού αγκαλιάζεται από την πικάντικη οξύτητα της μουστάρδας· το βούτυρο δίνει μια κρεμώδη αίσθηση που λιώνει στον ουρανίσκο, ενώ το ελαιόλαδο προσθέτει φρουτώδες βάθος. Οι πιπεριές χαρίζουν φρεσκάδα και χρώμα, το σκόρδο με τα μυρωδικά κάνουν το άρωμα ακαταμάχητο, και το μπούκοβο με το πιπέρι δίνουν αυτή τη μικρή σπίθα που κάνει το φαγητό ζωντανό.
Κι όσο απολαμβάνεις τη γεύση, το σώμα σου παίρνει κι εκείνο τα δικά του δώρα. Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, προσφέροντας ενέργεια που διαρκεί, προστασία για την καρδιά, ενίσχυση της άμυνας και φροντίδα για το δέρμα και τα μάτια. Οι πιπεριές γεμίζουν το πιάτο βιταμίνη C, το ελαιόλαδο προσφέρει τις πολύτιμες πολυφαινόλες του, ενώ το σκόρδο και τα μυρωδικά ολοκληρώνουν την εικόνα με αντιφλεγμονώδη δράση.
Υπάρχει όμως και μια άλλη, πιο «κρυφή» διάσταση: η γλυκοπατάτα φαίνεται να βοηθά και στην ορμονική ισορροπία. Η βιταμίνη Β6 που περιέχει υποστηρίζει τη ρύθμιση νευροδιαβιβαστών, οι φυτικές ίνες βοηθούν να παραμένει σταθερό το σάκχαρο και η ινσουλίνη, και τα αντιοξειδωτικά μειώνουν τις φλεγμονές που συχνά επηρεάζουν το ενδοκρινικό μας σύστημα. Με λίγα λόγια, δεν πρόκειται μόνο για μια νοστιμιά στο πιάτο, αλλά και για έναν μικρό σύμμαχο ευεξίας.
Κάθε μπουκιά, λοιπόν, είναι ένα ταξίδι ανάμεσα στη γλύκα και το άρωμα, στη νοστιμιά και τη φροντίδα. Ένα πιάτο που θα το θυμάσαι όχι μόνο για τη γεύση του, αλλά και για το πώς σε κάνει να νιώθεις.
Καλή όρεξη
Ντίνα Νικολάου
Υλικά
6 μέτριες γλυκοπατάτες
2 πιπεριές κόκκινες
50 γρ. μέλι
40 γρ. βούτυρο, λιωμένο
30 γρ. ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας μουστάρδα Ντιζόν ή πικάντικη
1 κουτ. γλυκού θυμάρι, ξερό
3-4 κλαδάκια φρέσκια ρίγανη ή θυμάρι
½ κουτ. γλυκού μπούκοβο, γλυκό
1 κουτ. γλυκού σκόρδο, σκόνη
1 ολόκληρο κεφάλι σκόρδο
Θαλασσινό αλάτι
Μαύρο χοντροτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένω καλά τις πατάτες χωρίς να αφαιρέσω τη φλούδα τους και τις στεγνώνω με χαρτί κουζίνας. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C με αέρα.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι, χαράζω βαθιά τις πατάτες σε 6-7 σημεία χωρίς να τις κόψω εντελώς. Πλένω τις πιπεριές και τις κόβω σε ροδέλες και κατόπιν σε μισοφέγγαρα.
Σε ένα μπολ ανακατεύω το μέλι, το βούτυρο, το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, το ξερό θυμάρι, τη σκόνη σκόρδο, θαλασσινό αλάτι και μαύρο πιπέρι.
Βάζω τις πατάτες σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί και «στριμώχνω» σε κάθε χαρακιά από ½ κομμάτι πιπεριάς. Αλείφω με το μείγμα του μελιού και σκορπίζω την φρέσκια ρίγανη. Κόβω το κεφάλι σκόρδο στη μέση και το τοποθετώ ανάμεσα στις πατάτες. Σκεπάζω με άλλο ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί και ψήνω στο φούρνο για 45 λεπτά.
Αφαιρώ το επάνω αντικολλητικό χαρτί, ανεβάζω την θερμοκρασία τους 200°C και συνεχίζω το ψήσιμο για 15 λεπτά ακόμη μέχρι να ροδίσουν.
Σερβίρω τις πατάτες σαν ορεκτικό με γιαούρτι αρωματισμένο με μυρωδικά ή πικάντικη σάλτσα ντομάτας.