Ταρτίνες με κρέμα αβοκάντο, ωμά λαχανικά και αυγό
Οι tartines με κρέμα αβοκάντο, χρωματιστά λαχανικά και αυγό αποτελούν την ιδανική θρεπτική και νόστιμη επιλογή για γυναίκες που βρίσκονται στην περίοδο της προεμμηνόπαυσης ή της εμμηνόπαυσης. Κάθε υλικό έχει επιλεγεί με προσοχή για να συμβάλλει με συγκεκριμένο τρόπο στη διαχείριση των συμπτωμάτων αυτής της φάσης.
Το αβοκάντο, πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά και φυτικές ίνες, βοηθά στη ρύθμιση των ορμονών, στη μείωση της φλεγμονής και στη διατήρηση της ενέργειας. Τα ωμά λαχανικά χαρίζουν πληθώρα αντιοξειδωτικών, βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων που συμβάλλουν στη μείωση των εξάψεων και στη βελτίωση της διάθεσης. Το αυγό, με την υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη και τη βιταμίνη D, ενισχύει τη μυϊκή μάζα και την υγεία των οστών, που είναι τόσο σημαντικά σε αυτή τη φάση ζωής.
Πέρα από τα πολύτιμα θρεπτικά της στοιχεία, η συνταγή αυτή ξεχωρίζει για τον σύγχρονο, κομψό και ανάλαφρο χαρακτήρα της. Είναι γρήγορη, εύκολη στην προετοιμασία και μετατρέπει το καθημερινό γεύμα σε μια μικρή στιγμή απόλαυσης. Στην περίοδο της προεμμηνόπαυσης και της εμμηνόπαυσης, όπου οι αλλαγές στο σώμα και στη διάθεση μπορεί να είναι έντονες, αξίζει να θυμόμαστε ότι η διατροφή δεν είναι μόνο ανάγκη, αλλά και μια μορφή αυτοφροντίδας. Με επιλογές σαν κι αυτήν, μπορούμε να τιμήσουμε τον εαυτό μας, να αγαπήσουμε περισσότερο το σώμα μας και να του χαρίσουμε την προσοχή και τη στοργή που δικαιούται.
Ντίνα Νικολάου
Cheffe μαγειρικής /ζαχαροπλαστικής
Υλικά
4 μεγάλες φέτες από χωριάτικο καρβέλι
4 φρέσκα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
2 ώριμα αβοκάντο
Χυμό από 1 λάιμ
Φύλλα από ½ ματσάκι κόλιανδρο ή μαϊντανό
1 μικρή πράσινη καυτερή πιπεριά
1 μικρό κολοκύθι
2 αγγουράκια τουρσί
5-6 ντοματίνια
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Άνηθο, ψιλοκομμένο για το σερβίρισμα
Μαυροσούσαμο, για το σερβίρισμα
Λίγες σταγόνες ελαιόλαδο, για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Βάζω τα αυγά σε ένα μικρό κατσαρολάκι, γεμίζω με νερό και βράζω για 6 λεπτά από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός. Βγάζω τα αυγά από την κατσαρόλα και τα τοποθετώ σε ένα μπολ με παγωμένο νερό για να σταματήσει ο βρασμός.
Καθαρίζω τα αβοκάντο, πετάω το κουκούτσι και βάζω τη σάρκα τους στο μπλέντερ. Προσθέτω τον χυμό λάιμ, τον κόλιανδρο, την πιπερίτσα, αλατοπίπερο και 2 κουταλιές νερό. Πολτοποιώ μέχρι να δημιουργηθεί μια απαλή κρέμα. Αν είναι πολύ σφιχτή προσθέτω 1 κουταλιά νερό ακόμη.
Μοιράζω την κρέμα αβοκάντο στις 4 φέτες ψωμί και την απλώνω καλά. Κόβω σε πολύ λεπτές φέτες το κολοκυθάκι και το αγγουράκι τουρσί (ιδανικά με μαντολίνο) μοιράζω τις φετούλες επάνω στην κρέμα αβοκάντο.
Καθαρίζω τα αυγά, τα κόβω στη μέση και τα τοποθετώ κι αυτά επάνω στις ταρτίνες. Κόβω τα ντοματίνια στη μέση και τα ισομοιράζω. Πασπαλίζω με αλάτι, πιπέρι, άνηθο και μαυροσούσαμο και ραντίζω με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο.
Σερβίρω αμέσως.